Vorspiel met de kerstman

Goeie moggel! (ja, ik heb de hype erg genoeg meegekregen...)

Papa en mama zijn weer weg, maar het familieweekend was echt heel erg leuk! Vrijdagmiddag, toen ze aankwamen, heb ik ze meteen mee naar Jærhagen (hét winkelcentrum van Klepp) genomen voor sjokoladetaart en om mandarijntjes en kaki te kopen. De avond bestond uit een praatje van Dag de directeur, nog meer kaker, volksdans, de vriendschapsring (in een rondje staan met de handen vast, en dan een 'kneep' doorgeven - papa had het niet door ;), en toen zelfs naar the Only One, de pub!
's Zondags gingen we naar het strand, in de storm/hagel/regen en terug op school scheen de zon. Maandagochtend, toen papa en mama weer vertrokken, was er sneeuw, dus ze hebben in elk geval elk weertype meegemaakt! :')
En toen was het 1 december!!!! Misschien wel de meest belangrijke dag van een Noor? Ik wist nergens van en ging 30 november gewoon mooi rond een uur of 11 slapen, maar die werd een uur later ruw verbroken. 'HALLO MARLOU HET IS 1 DECEMBER!!! OPSTAAN!!!!' Ja, 1 december, iets over half 1 's nachts. Ik kreeg meteen door dat heel december gewoon een speciale maand voor de Noren is - beginnende met adventkalenders met mini kadootjes, maar ook tv-adventkalenders. Dus: elke dag een klein stukje verhaal, en natuurlijk keek ik mee. Zo goed als dagelijks met Lisa, Lise Daisy, Thea en wat verschillende geïnteresseerden met z'n allen op één bed AMALIES JUL kijken. Super schattig en ook te begrijpen (ze hadden speciaal voor mij de makkelijkste gekozen ;). Hier staat het lieve liedje, dat elke dag voorbij kwam. En oh, Jenny en Silja hebben ook een advent-SINAASAPPEL voor ons gemaakt. Lief. :)

Met media zijn we ondertussen bezig een REAL LIFE SOAP IN KLEPP te maken, en ik mag zorgen voor het script van 'de buitenlander' (die ik ook zelf ga spelen). Mijn eerste taak was dus een lijst op te stellen met dingen die ik vreemd/typisch vind aan Noren, en die wil ik graag met jullie delen:
1. De prijzen liggen onvoorstelbaar hoog, en nóg geven Noren veel geld uit;
2. Ze eten vier keer per dag: boterhammen om 8 uur, half 1 en 8 uur 's avonds en om 3 uur 's middags warm;
3. Ze LEVEN op ketchup. Boterhammen met ketchup, aardappelen met ketchup, salade met ketchup....en in de supermarkt een hele RIJ vol ketchup;
4. Er wordt nauwelijks soep gegeten, maar als we dan wel eens soep eten is het wel incl. brood, boter, chips en kaas;
5. Het is normaal je schoenen uit te doen, wat zorgt voor OVERAL SCHOENEN, stank en veel werk om ergens naar binnen of buiten te gaan (maar het is wel lekker schoon);
6. Ze maken het licht niet uit;
7. Ze houden hun vork verkeerdom vast, zegmaar ondersteboven;
8. Er mag NERGENS binnen worden gerookt = fantastisch!;
9. Ze hebben SNUS, pruimtabak dat dus onder de lip wordt geduwd, bah;
10. Ze zeggen nooit 'gezondheid';
11. Iedereen spreekt zijn eigen dialect EN verstaat elkaar! Amazing, vooral als je weet dat het dialect wel per 10 meter kan verschillen (en dan ook FLINK verschillen);
12. Je hoeft je kaartje pas ín de trein te kopen bij gebrek aan automaten op 't station en vaak komt er dan niet eens een conducteur voorbij, en de buschauffeurs zijn vaak te lui kaartjes te verkopen;
13. Ze gebruiken jam alsof het appelmoes is;
14. Voor het 'uitgaan' bij elkaar zitten met stiekem bier in onze kamers (alcohol is verboden op school) wordt VORSPIEL genoemd - voorspel dus;
15. En zoals ik allang had verteld: iedereen haakt.
Ja, dan ga ik nu weer verder Himmel på Jord in m'n hoofd stampen, een kerstliedje wat we MORGEN tijdens ons kerstconcert in de kerk van Klepp gaan zingen! Spannend.

Mam

Ha Marlou goedemorgen

Ben ik nu de 1ste? Volgens mij wel. Iedereen slaapt denk ik uit, het is zaterdagmorgen. Voor jullie niet om uit te slapen, is een "normale schooldag" hoewel......??? Allemaal geweldige dingen die jullie daar doen met heel interessante thema's.
Vanuit hier geen nieuws, hoewel:....op dit moment schijnt de zon, ja ja hoor op 1 december maar de vooruitzichten zijn niet zo geweldig.
Heb zin in een lekkere "weggekel", oftewel buikmanpop. Weet zeker dat we die op 5 december eten. En wie weet krijg jij ook wel een stukje??????

Fijn weekend.

Liefs
Mam

Tessa

1 kilo inktvip.. :)

Pap

Hallo Marlou,

We hebben inderdaad een keileuk weekend achter de rug in Kleppe, alle soorten en uitvoeringsvormen van het weer gehad en heeeerlijk 4 keer per dag gegeten.
Het programma hadden ze keurig voor elkaar en ook de kontakten met andere ouders en met de leerlingen zelf was erg leuk. De Noorse taal is een verhaal apart echter het zingen in deze taal met papiertje is gemakkelijker als het spreken zelf.

Ik wil nogmaals iedereen op jullie school bedanken voor dit mooie weekend en de gastvrijheid die we hebben mogen meemaken.

Marlou

Dood aan goeiemoggel!
Zelfs Zwarte Piet riep het. Het is zo irritant
haha

Annemie

Hoi Marlou,

Veel plezier met het zingen in de kerk tijdens het Kerstconcert morgen.
Je hebt al ervaring met CaJeKo in onze kerk.
Totziens in de kerstvakantie.

Groetjes Annemie

Marlieke

wat een kersthysterie nu al :')

Maria

Jammer, als jullie haar aan de telefoon hebben wens haar een goede reis en een warm welkom in ons steenkoud Nederland, maar aan de kou is ze zeker al gewend.
Maria.